Symptomen van het aanhoudende lichamelijke klachten of chronisch vermoeidheidsyndroom
De diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom wordt gesteld op basis van de volgende symptomen:
Hoofdcriteria
Minstens zes maanden aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, waarvoor geen lichamelijke verklaring gevonden is. De klachten waren eerder niet in het leven aanwezig, zijn niet het gevolg van voortdurende inspanning, verbeteren nauwelijks met rust en beperken ernstig het functioneren van de jongere op het gebied van school, sociale of persoonlijke activiteiten.
Nevencriteria
Daarnaast worden er vier of meer van de bijkomende klachten gezien: geheugen- en concentratieproblemen (zo ernstig dat er vermindering is van vroegere activiteiten, zoals schoolverzuim, hobby’s of sociale activiteiten), keelpijn, gevoelige hals- en okselklieren, spierpijn, gewrichtspijnen, hoofdpijn, niet-verfrissende slaap, na inspanning een gevoel van uitputting (malaise). Deze klachten bestaan minstens zes achtereenvolgende maanden en bestonden niet voordat de vermoeidheid begon.
Wat kan MTC De Fysioclub bieden?
Als uw kind deze klachten ervaart is dat heel erg vervelend. Ze kunnen hierdoor vaak niet volledig naar school of meedoen met hun sport. Buiten dat het lichamelijk belastend is, wordt het hierdoor ook mentaal belastend. MTC De Fysioclub helpt uw kind in stappen een opbouw te maken naar het oude niveau van functioneren, van voordat uw kind ziek werd.
Binnen MTC De Fysioclub wordt het multidisciplinaire CVS/ALK programma aangeboden. Dit is een programma waarbij meerdere disciplines samenwerken om de verschillende aspecten van deze aandoeningen aan te pakken. Hierbij wordt er samengewerkt met de (kinder)fysiotherapie, ergotherapeut en de psycholoog.
Op welke manieren kan MTC de Fysioclub helpen?
Kinderfysiotherapie
Bij de (kinder)fysiotherapie gaat een kind fysiek aan de slag. Hierbij creëren we inzicht in de klachten en het beloop. Ook worden er fysieke metingen gedaan van de kracht en conditie om zo het startpunt van het behandeltraject te bepalen. Door middel van een persoonlijk behandelplan en het vergroten van de fysieke belastbaarheid wordt de kracht en conditie opgebouwd in een periode van 12 tot 24 weken.
Ergotherapie
Bij de ergotherapie ligt het accent op het in balans brengen van de energie en het opbouwen van activiteiten zoals naar school gaan. Hierbij wordt er gekeken naar hoeveel een kind fysiek aankan, maar ook welke eisen de school stelt om het kind bijvoorbeeld over te laten gaan naar een volgend leerjaar. Hierbij leert de ergotherapeut hoe je een balans kan vinden in de belasting en de belastbaarheid en hoe je praktisch om kan gaan met de vermoeidheidsklachten.
Psychologie
Voor het onderdeel psychologie wordt er samengewerkt met de organisatie “MetMaya”. Zij hebben een gevarieerd team en kunnen bijdragen aan het stukje mentale gezondheid. Niet mee kunnen doen met je vrienden en vriendinnen kan heel erg moeilijk zijn. Net zoals het accepteren dat je pijn of minder energie hebt. De psychologen begeleiden kinderen en jongeren hierin en helpen hen om hun klachten beter te begrijpen en hiermee om te gaan. Ook ouders kunnen begeleiding /ondersteuning krijgen bij het omgaan met de klachten van hun kind.
De behandeling duurt gemiddeld drie tot zes maanden. Daarna kijken we samen met de jongere en de ouders wat ervoor nodig is om de behandeling af te ronden. Om deel te kunnen nemen aan het behandelprogramma is er een verwijzing nodig van de huisarts, GGD-arts, of een specialist (bv. revalidatie-arts).Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de behandeling? Neem dan gerust even contact met ons op.