Gevolgen van obesitas bij kinderen
Bij kinderen zijn de gevolgen van obesitas in eerste instantie vaak nog niet duidelijk aanwezig. De risico’s zijn er vooral wanneer het lichaamsgewicht langdurig en ernstig verhoogd is. Obesitas vergroot de kans op het ontstaan van psychische- en lichamelijke klachten. Op psychisch vlak worden kinderen bijvoorbeeld vaker gepest en gediscrimineerd. Hiernaast komen ze vaak niet goed mee met leeftijdsgenootjes tijdens het sporten, waardoor ze zich onzeker kunnen gaan voelen. Daarnaast kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.
Voorbeelden hiervan zijn hoge bloeddruk door opgehoopte cholesterol, slechte longfunctie, slaapapneu, vroegtijdige menstruatie en pijnklachten in gewrichten. Hoge bloeddruk geeft een verhoogde kans op diabetes mellitis en hart- en vaat-ziekten. Gemiddeld blijft driekwart van de kinderen met obesitas last houden van overgewicht als ze volwassen zijn als er geen behandeling plaatsvindt om het eet- en beweeggedrag aan te passen.
Gedragsverandering staat centraal
Het Junior Obesitas Programma is niet alleen gericht op het stabiliseren of verminderen van het gewicht, maar vooral op gedragsverandering: gezonder eten, meer bewegen en het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind. Het is belangrijk om te weten dat deze behandeling alleen werkt wanneer de ouder(s) of verzorger(s) ook meedoen aan het programma. Het is erg belangrijk dat kinderen thuis door de ouder(s) of verzorger(s) worden gestimuleerd en dat de leefregels en adviezen die gegeven worden door de Kinderfysioclub ook in de thuissituatie worden toegepast. Alleen op deze manier wordt een blijvende gedragsverandering en gewichtsvermindering bereikt.

Medische intake
Voordat jouw kind aan het Junior Obesitas Programma deelneemt, krijgt je kind eerst een multidisciplinaire intake bij de (kinder)fysiotherapeut, diëtiste en orthopedagoog/ psycholoog van de Kinderfysioclub.
Deze intake bestaat uit een gesprek waarin het beweeggedrag van jouw kind wordt geïnventariseerd. Hiernaast wordt in kaart gebracht of hij/zij voldoende gemotiveerd is om aan het programma deel te nemen. Ook wordt er een aantal testen gedaan, waarbij wordt gekeken naar kracht, conditie en motorische vaardigheden.
Deze intake bestaat uit een gesprek waarin het beweeggedrag van uw kind wordt geïnventariseerd. Hiernaast wordt in kaart gebracht of hij/zij voldoende gemotiveerd is om aan het programma deel te nemen.
Ook wordt er een aantal testen gedaan, waarbij wordt gekeken naar kracht, conditie en motorische vaardigheden.
Behandeling
Het Junior Obesitas Programma duurt ongeveer 1 jaar. Periodiek zijn er een evaluatiemomenten waarbij (met objectieve testen) gekeken wordt hoe het gaat, of de gestelde doelen zijn behaald en of het programma moet worden bijgesteld. De behandeling bestaat uit 3 componenten:
-
Bewegen tijdens het programma:
De kinderen trainen één tot twee keer per week, onder leiding van (kinder)fysiotherapeuten. Een training duurt één uur per keer en bestaat uit: ruim een half uur intensieve cardiotraining om calorieën te verbranden en de conditie te verbeteren, krachttraining om meer spierweefsel op te bouwen en tot slot doen we diverse spelvormen, waarbij het plezier in bewegen voorop staat.
-
Gezonde voedingsgewoonten:
Eén keer per maand komt het kind samen met de ouder(s) of verzorger(s) voor individuele begeleiding van de diëtiste. Tijdens deze gesprekken wordt o.a. aandacht besteedt aan praktische informatie zoals gezonde tussendoortjes, verjaardagen en visites, bereiding van de warme maaltijd en verantwoord snoepen. Ook valkuilen en moeilijke momenten tijdens het aanleren van gezonde voedingsgewoonten worden besproken, zodat een goed advies gegeven kan worden.
-
Gedragsverandering:
In de behandeling wordt aan gedragsverandering gewerkt. Welk gedrag kan uw kind aanleren om die gezondere leefstijl dichterbij te brengen? Een positief zelf-
beeld en goed leren om gaan met emoties kunnen hierbij bijvoorbeeld van belang zijn. Voor ouders kan het tijd zijn om iets aan te passen in hun opvoedstijl of in de gezinsgewoontes. Door deze veranderingen kan uw kind nog beter ondersteund worden in het bereiken van een bewuste en gezonde leefstijl. De behandeling duurt gemiddeld 8-12 sessies.
Bewezen effectief
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan om te kijken welke interventies bij kinderen met obesitas het meest succesvol zijn om het gewicht te verminderen en de kinderen een actieve levensstijl te bevorderen. Hieruit is gebleken dat meerdere behandeltrajecten tegelijk (combinatie van diëtetiek, fysiotherapie en psychologie) effectiever zijn dan één behandeling tegelijk. Hiernaast weten we uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat bij zo’n multidisciplinaire behandeling er een goede kans is op een positief effect op de BMI en gezondheid van het kind. Nieuwsgierig naar de behandelresultaten van MTC Junior van de Fysioclub? Bekijk dan dit e-book.
