Symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom
De diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom wordt gesteld op basis van de volgende symptomen:
Hoofdcriteria
Minstens zes maanden aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, waarvoor geen lichamelijke verklaring gevonden is. De klachten waren eerder niet in het leven aanwezig, zijn niet het gevolg van voortdurende inspanning, verbeteren nauwelijks met rust en beperken ernstig het functioneren van de jongere op het gebied van school, sociale of persoonlijke activiteiten.
Nevencriteria
Daarnaast worden er vier of meer van de bijkomende klachten gezien: geheugen- en concentratieproblemen (zo ernstig dat er vermindering is van vroegere activiteiten, zoals schoolverzuim, hobby’s of sociale activiteiten), keelpijn, gevoelige hals- en okselklieren, spierpijn, gewrichtspijnen, hoofdpijn, niet-verfrissende slaap, na inspanning een gevoel van uitputting (malaise). Deze klachten bestaan minstens zes achtereenvolgende maanden en bestonden niet voordat de vermoeidheid begon.
De behandeling duurt ongeveer drie maanden. Daarna kijken we samen met de jongere en de ouders wat ervoor nodig is om de behandeling af te ronden. Om deel te kunnen nemen aan het behandelprogramma is er een verwijzing nodig van de huisarts, GGD-arts, of een specialist (bv. revalidatie-arts).
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de behandeling? Neem dan gerust even contact met ons op.
