De wervelkolom is nodig om je lichaam te ondersteunen en te laten bewegen. Deze loopt doorgaans in een rechte lijn met natuurlijke rondingen. Bij scoliose is er sprake van een kromming, wat het functioneren van het lichaam kan belemmeren. Baby’s kunnen geboren worden met een scoliose maar het kan ook later optreden. In deze blog vertellen we meer over een scoliose en hoe het wordt behandeld.
Wat is een scoliose?
Een scoliose is een vergroeiing van de rug. Je kunt deze herkennen door de wervelkolom van achteren te bekijken. De wervelkolom ziet er dan uit als een S-bocht. Een baby kan hiermee geboren worden maar een scoliose kan ook ontstaan door een aandoening. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter het behandeld kan worden.
Scoliose herkennen
Het kan best wel lastig zijn om scoliose bij je kind te herkennen, er is namelijk niet altijd sprake van pijnklachten. Wanneer je kind een groeispurt doormaakt, kunnen er wel klachten ontstaan zoals hoofdpijn, moeite met ademhalen, rugpijn of vermoeidheid. Bij scoliose met grote bochten staat de rug niet recht, de schouders niet op gelijke hoogte en verschilt de taille links met rechts. Vaak is de kromming echter niet zo groot en is het moeilijk waar te nemen.
De behandeling van scoliose
Wanneer je vermoedt dat je kind scoliose heeft, is het verstandig om naar de huisarts of kinderfysiotherapeut te gaan. De rug zal dan worden onderzocht en er zal worden gekeken hoe groot de kromming is. Er wordt vervolgens beslist welk type behandeling het beste is voor de situatie.
Bij een lichte vorm kan er oefentherapie worden gegeven. Neemt de scoliose snel toe? Dan is een bracebehandeling beter geschikt. Als het een ernstige scoliose is, kan er een operatie worden gedaan. Dit komt echter niet vaak voor. Scoliose verdwijnt soms vanzelf tijdens de groei. De meeste vormen zijn echter blijvend en kunnen met een behandeling in balans gehouden worden.
Impact scoliose
De impact van scoliose op je kind is afhankelijk van de situatie en ernst van de scoliose. Ook kan het ene kind beter omgaan met een scoliose dan de andere. Voor elk kind met scoliose geldt, dat het goed is om te blijven bewegen, dit houdt de wervelkolom soepel.
Heb je nog vragen over scoliose? Stel ze dan gerust!