U heeft het ongetwijfeld al een keer meegemaakt: groeipijn bij uw kind. De pijn ontstaat vaak aan het einde van de dag of ’s nachts. Groeipijn komt vaak voor en meestal in de periode wanneer kinderen drie tot vijf of acht tot twaalf jaar oud zijn. Het is een vervelende klacht maar gelukkig niet gevaarlijk. In deze blog vertellen wij meer over groeipijn en geven we een aantal tips over de behandeling ervan.
Wat is groeipijn?
Groeipijn komt voor bij één op de vijf kinderen en is een diepe pijn met hevige pijnscheuten. De pijn komt meestal voor in de benen. De groeipijn is gelukkig niet blijvend en duurt meestal een kwartier. De klachten kunnen gepaard gaan met buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Oorzaak groeipijn
De oorzaak van groeipijn is nog onbekend. Ondanks de naam heeft de pijn waarschijnlijk niet te maken met de groei van een kind. De groeipijn is namelijk meestal niet op de plek van de groei, ook andere lichaamsdelen dan de benen groeien immers. Daarnaast treedt de groeipijn ook niet altijd op ten tijde van een groeispurt.
Vermoedelijk wordt de pijn veroorzaakt door het opzwellen van de beenspieren. Hierdoor komt het vlies wat er omheen zit onder spanning te staan. De groeipijn kan daarom verergeren wanneer een kind veel heeft bewogen op een dag. Ook kunnen psychische factoren een rol spelen en hebben levendige en onrustige kinderen vaker last van groeipijn.
Behandeling groeipijn
Gelukkig is groeipijn niet blijvend en verdwijnen de klachten meestal snel weer. U kunt uw kind dus geruststellen en met name troosten en afleiden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die u met uw kind kunt doen:
Tips bij groeipijn
- Geef uw kind een pijnstiller zoals een paracetamol of ibuprofen, deze kunnen de pijn verzachten;
- Een massage geven op de plek van de pijn kan de pijn verminderen;
- Een warm bad of warme kruik kunnen de spieren laten ontspannen en daardoor de pijn verzachten;
- Een koud doek op de plek van de pijn kan verzachtend werken;
- Door middel van spierstrekoefeningen kan de pijn zelfs worden gestopt.
Voor de laatste tip is het belangrijk dat uw kind het been in zijn geheel strekt en de voet buigt. Vervolgens moet er kracht worden gezet tegen een sterk object zoals de muur of uw hand. Door kracht te zetten op de spier, wordt de bloedcirculatie verbeterd en kan de pijn worden verzacht of verholpen.
Heeft uw kind wel eens last van groeipijn?