De diëtist bij De Kinderfysioclub geeft persoonlijke begeleiding en voedingsadvies. Dit kan nodig zijn bij kinderen met overgewicht of ondergewicht en bij kinderen met bepaalde aandoeningen of bijvoorbeeld kinderen die moeilijk eten, waarbij een verkeerd of eenzijdig voedingspatroon ontstaat.
Intake
Tijdens de eerste ontmoeting zal de kinderdiëtist, door vragen te stellen aan de ouders en het kind, een goed beeld krijgen van het eetpatroon en of de voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Daarin is het belangrijk een beeld te krijgen van de verhouding tussen wat het kind eet en wat het kind nodig heeft. Het gebruik van ongezonde voeding komt vaak door onwetendheid en is een gewoonte geworden bij de ouders en het kind.
Onze diëtist houdt zich aan de Richtlijn Goede Voeding (RGV). Deze richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd en vormen ook de basis van de nieuwe Schijf van Vijf (april 2016). De diëtist past de RGV toe op de persoonlijke situatie van het kind en de ouders en zal op die manier individuele begeleiding en een advies op maat geven.
In de begeleiding wil ik zo dicht mogelijk bij de persoon blijven. Ieder kind is verschillend en iedere situatie is weer anders. De weg naar een gezonder eetpatroon begint bij bewustwording van de eigen situatie. – Martina de Haan– kinderdiëtist
Behandeling
Calorieën tellen is niet per se nodig om een gezonder eetpatroon te ontwikkelen. Het gaat om de bewustwording van de producten die het kind gebruikt. Daarin is het belangrijk dat er gezocht wordt naar alternatieven op het moment dat er een teveel aan ongezonde producten gebruikt wordt. Bijvoorbeeld het kind dat te veel frisdrank drinkt, krijgt veel suiker binnen. Als daarvoor in de plaats water of thee gedronken zou worden, blijven er al veel calorieën liggen.
Voorlichting over gezonde, verschillende producten zoals zuivel, groente, fruit en volkoren producten is erg belangrijk. Wat doet (on)gezonde voeding met het lichaam op de korte en lange termijn? Voor een kind is het moeilijk te begrijpen dat er nu al een basis wordt gelegd voor je gezondheid later.
Als er af en toe iets gegeten wordt buiten de Schijf van Vijf is dat niet erg, volgens de diëtist. Het gaat om de hoeveelheid en de frequentie dat dit gebeurt. Een kind van vijf jaar dat de hoeveelheid eet van een tien jarige, krijgt te veel binnen. Een jonger kind heeft een kleinere maag en een kleinere hoeveelheid voedsel nodig.
Hoe vaak?
De begeleiding duurt circa zes maanden, maar is afhankelijk van hoe snel iemand het oppakt. Er zal ongeveer een keer per maand afgesproken worden om te kijken hoe het in het dagelijks leven gaat met het voedingspatroon.
Overleg tussen hulverleners
Er zijn vergaderingen ingepland waar de psycholoog, de diëtist en de kinderfysiotherapeut onderling overleggen over de situatie van het kind. Zo kunnen zij hun behandelingen goed op elkaar afstemmen.
Ouderavond
Er wordt op bepaalde momenten een ouderavond ingepland waar nieuwe deelnemers uitgenodigd worden. De professionals van de Kinderfysioclub geven informatie en uitleg over wat zij precies doen en hoe het trainingsprogramma er uitziet. De ouderavond geeft vaak interactie tussen de ouders, waardoor zij elkaar kunnen helpen.
Mocht je interesse hebben om een ouderavond bij te wonen of heb je vragen. Kijk of op de website van De Kinderfysioclub voor meer informatie.