Elk kind heeft wel eens moeite om zich te concentreren en dat is ook helemaal niet erg. Het kan echter vervelend worden voor een kind wanneer dit te vaak gebeurd en het invloed heeft op de ontwikkeling. Er zijn verschillende redenen voor een concentratieprobleem. In deze blog bespreken we deze en geven we tips die de concentratie kunnen verhogen.
Een concentratieprobleem
Een concentratieprobleem bij kinderen komt in verschillende gradaties en de oorzaak verschilt per kind. Zo kan een kind moeite hebben met concentreren omdat hij in zijn hoofd bezig is met andere dingen, zoals een naderende verjaardag of een ruzie. Een andere oorzaak is een gebrek aan motivatie. Als een kind zich niet interesseert voor een bepaalde taak, zal de concentratie ook een stuk minder zijn. Daarnaast zijn ook onzekerheid of faalangst soms de oorzaak van problemen met de concentratie.
Wat is normaal?
Een kind van 6 jaar oud kan zich gemiddeld zo’n tien minuten op een taak concentreren, een kind van 10 zo’n twintig minuten. Wanneer het kind de taak leuk vindt, is deze periode nog een stuk langer. Een concentratieprobleem komt echter meestal voor bij taken die het kind minder leuk vindt om te doen. Er wordt hier dan ook onderscheid gemaakt in vrijwillige en gedwongen concentratie.
Twee soorten concentratieproblemen
Wanneer het gaat om concentratieproblemen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten. Namelijk een concentratiebelemmering en een concentratiestoornis. Bij de eerste heeft een kind wel het vermogen om zich te concentreren maar lukt het niet vanwege de omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer een kind te weinig heeft geslapen of als er veel geluid is.
Er is sprake van een concentratiestoornis wanneer een kind niet het vermogen heeft om zich te concentreren. Een kind kan zich dan in bijna geen enkele situatie focussen en is erg snel afgeleid.
Hoe los je een concentratieprobleem op?
Wanneer een kind last heeft van een concentratieprobleem is dat natuurlijk erg vervelend. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen waarmee de concentratie mogelijk kan worden verbeterd. Hieronder vind je een aantal tips:
- Keur het concentratieprobleem niet af maar probeer suggesties te geven als de concentratie verslapt;
- Geef duidelijke regels aan en geef opdrachten in duidelijke woorden;
- Verdeel taken in kleine stukjes, zodat het eenvoudiger wordt om een taak te voltooien;
- Zorg voor voldoende pauzes tijdens een taak en verwacht niet teveel;
- Geef een compliment als het kind zich een tijdje heeft kunnen concentreren.
Mocht jouw kind belemmerd worden in zijn ontwikkeling door een concentratieprobleem, neem dan gerust even contact met ons op. Wij kunnen je hierin voorzien van advies en het probleem verminderen.