Heb jij het idee dat jouw peuter steeds beter begint te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit? Dan is de kans groot dat er sprongen worden gemaakt in de cognitieve ontwikkeling. Je kind kan kleuren onderscheiden, leert steeds meer woorden en begrijpt wat je zegt. In dit artikel vertellen we meer over dit interessante proces en vertellen we hoe je het kunt herkennen.
Wat is de cognitieve ontwikkeling?
De cognitieve ontwikkeling is een breed begrip en heeft alles te maken met wat er in de hersenen wordt aangeleerd. Het omvat het verwerken van prikkels, het bewustzijn, de concentratie, het leren van een taal maar ook het geheugen. Allemaal zaken die een kind leert wanneer het opgroeit.
De cognitieve ontwikkeling loopt niet bij ieder kind gelijk. Bij het ene kind kan de ontwikkeling sneller verlopen dan bij een ander. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de omgeving waarin een kind opgroeit. Zo kan het zijn dat een kind jou goed kan begrijpen maar zelf nog niet kan praten.
Cognitieve ontwikkeling herkennen
Per leeftijdsfase is er natuurlijk sprake van een bepaalde cognitieve ontwikkeling. Hieronder hebben we de verschillende fases op een rijtje gezet met de bijpassende ontwikkeling. Zo kun je kijken of jouw kind voor of achterloopt.
Twee tot drie jaar
- Herkenning van kleuren;
- Rollenspel;
- Zinnen maken;
- Grote fantasie;
- Weet verschil tussen goed en fout.
Drie tot vier jaar
- Tijdsbesef;
- Herkenning van wiskundige vormen;
- Heel nieuwsgierig;
- Zelf woorden verzinnen;
- Oplossingen bedenken.
Problemen cognitieve ontwikkeling
Er kunnen zich een aantal problemen voordoen tijdens de cognitieve ontwikkeling. Deze zijn soms lastig te constateren omdat deze van buitenaf niet altijd zichtbaar zijn. Je kunt ze mogelijk ook herkennen door afwijkingen op een ander gebied in de ontwikkeling. Let daarom ook goed op de motorische-, emotionele- en taalontwikkeling van je kind.
Maak je je zorgen of heb je het vermoeden dat jouw kind achterloopt? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor vragen of het maken van een afspraak.