Is jouw kind ouder dan zes jaar en heeft het vaak last van een natte broek of een nat bed? Dan is blaastraining wellicht een goede optie. Het kan erg vervelend zijn voor een kind om vaak te moeten plassen en dit niet onder controle te hebben. Met blaastraining leert een kind om de plas op te houden en te controleren. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan verder!
Niet zindelijk
Wanneer jouw kind zes jaar of ouder en nog niet helemaal zindelijk is, kan het verstandig zijn om hiervoor een arts te raadplegen. Deze onderzoekt of er wellicht een medische oorzaak is of dat het probleem verholpen kan worden door middel van blaastraining.
Oorzaken die de problemen veroorzaken zijn vaak een overactieve blaas, gespannen bekkenbodemspieren of een overrekte blaas. Ook voor kinderen die wel zindelijk zijn maar andere problemen hebben zoals urineverlies, regelmatige blaasontstekingen of vaak moeten plassen, is een blaastraining geschikt.
Een blaastraining
Een blaastraining wordt meestal gegeven door een urotherapeut. Deze is speciaal opgeleid om kinderen te leren droog te blijven. De blaastraining zorgt ervoor dat het gedrag rondom plassen wordt veranderd en de blaasfunctie wordt verbeterd. Voorafgaand aan de training, krijgt de ouder een vragenlijst waarin het plasgedrag van het kind moet worden bijgehouden.
Na de training, die zo’n één tot twee maanden zal duren, kan het kind onder controle blijven bij de urotherapeut. Dit kan tot ongeveer één jaar na de training. Is alles hierna in orde? Dan wordt de behandeling afgesloten.
Zo werkt de blaastraining
Maar hoe werkt zo’n blaastraining nu precies? In het onderstaande voorbeeld krijg je een algemeen beeld van de training:
- Een kind drinkt overdag in korte tijd twee grote bekers met water of limonade;
- Moet het kind plassen? Laat het dan op het toilet zitten maar probeer het plassen uit te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door tot tien te tellen;
- Maak daarnaast een notitie van de tijd tussen het drinken en het plassen;
- Herhaal dit de volgende dag maar probeer het plassen iets langer uit te stellen;
- Doe dit een paar dagen achter elkaar en probeer het een maand vol te houden.
Op deze manier kan een kind leren om zijn of haar plas op te houden, zowel overdag als ’s nachts. Vind jouw kind dit lastig? Dan kun je hem of haar belonen wanneer het uitstellen lukt. Dit is een extra motivatie.
Heeft jouw kind last van problemen met het plassen of heb je vragen over de blaastraining? Neem dan gerust even contact met ons op.